Economische groei, sociale inclusie en duurzame ontwikkeling zijn afhankelijk van de toegankelijkheid van mobiliteit. Het openbaar vervoer heeft hierin een centrale rol. Het verbindt mensen met elkaar en zorgt ervoor dat steden en regio’s bloeien. In dit artikel nemen we je mee in de uitdagingen van de nabije toekomst voor openbaar vervoer en hoe innovatie hier een antwoord op kan zijn.
Met het streven van Nederland om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn, en de regionale doelstelling om in 2030 uitstootvrij openbaar vervoer te realiseren, is het duidelijk dat deze sector voor grote veranderingen en uitdagingen staat. De vraag is: hoe komen we daar?
Vernieuwing binnen het openbaar vervoer is geen luxe, maar een noodzaak. De technologie en de verwachtingen van reizigers veranderen constant en in een rap tempo. Waar we vroeger tevreden waren met de reguliere dienstregelingen, vraagt de moderne reiziger om meer flexibiliteit, gemak en duurzaamheid. Elektrificatie is een belangrijke stap, maar daarmee zijn we er nog niet. Slimme technologieën zoals Mobility as a Service (MaaS), autonome voertuigen en slimme verkeerssystemen vormen de volgende generatie innovaties die een revolutie kunnen betekenen voor het openbaar vervoer.
We zien een grote behoefte vanuit de reiziger aan gemak, flexibiliteit en efficiëntie. Reizigers willen zo makkelijk mogelijk van A naar B reizen en zo min mogelijk overstappen. Dit betekent dat verschillende vervoersmodaliteiten naadloos op elkaar moeten aansluiten en het voor de reiziger zo eenvoudig mogelijk moet zijn om te switchen tussen modaliteiten.
Technologie kan hier een grote rol in spelen. Stel je voor dat je je als reiziger niet meer druk hoeft te maken over hoe je van A naar B gaat, maar dat je volledig ontzorgd wordt door technologie die alles voor je plant, regelt en betaalt. En waar wachttijden, betalingen en overstaptijden worden geminimaliseerd.
De corona pandemie heeft door teruglopende reizigersaantallen zijn sporen nagelaten bij de OV-bedrijven. De aantallen reizigers zijn blijvend lager en zullen zoals het er naar uit ziet niet op het oude niveau terugkeren. Tegelijkertijd doet de nieuwe uitdaging alweer zijn intrede: het tekort op de arbeidsmarkt. Nu hoor ik je bijna denken “tja, dat is een uitdaging waar elke sector aan onderhevig is” - en daar heb je gelijk in. Maar wat gaan we doen als er steeds meer mensen willen reizen met het OV, maar er in de toekomst niet genoeg personeel is om deze reizen door te laten gaan of in goede orde te laten verlopen?
Je ziet al veel elektrische bussen door de steden rijden, maar we zijn er nog niet. Vooral in de minder bereikbare en rustigere gebieden in Nederland zijn er uitdagingen. In de steden is voldoende gelegenheid om voertuigen op te laden en de bussen rijden korte afstanden.
In het buitengebied zijn andere uitdagingen aan de orde. Daar zijn de afstanden tussen dorpen en steden groter, wat vraagt om bussen met een grotere actieradius en voldoende laadstations onderweg. De gebieden zijn minder dichtbevolkt en dus zijn er minder reizigers. Het gevolg is een minder frequente dienstregeling, waardoor de inzet van elektrisch materieel minder efficiënt is en de aanleg van laadinfrastructuur kostbaar en uitdagend kan zijn door de verspreide ligging.
Technologieën zoals elektrische voertuigen en oplossingen als MaaS kunnen niet alleen bijdragen aan een efficiënter vervoerssysteem, maar hebben ook een aanzienlijke impact op de CO2-uitstoot, mits ze goed geïntegreerd worden in het bestaande systeem. Dit vraagt echter om meer dan alleen technologie; het vereist een holistische aanpak waarbij het hele mobiliteitssysteem wordt bekeken, van de infrastructuur tot de reizigerservaring.
De OV-sector staat voor grote uitdagingen, maar daarom zijn er ook talrijke kansen voor innovatie. Door strategisch te investeren in nieuwe technologieën, data-gedreven besluitvorming, duurzame oplossingen en gebruikersgerichte innovaties, kunnen OV-bedrijven hun uitvoering verbeteren en hun concurrentiepositie versterken.
De OV-bedrijven kunnen dit niet alleen. Er is samenwerking nodig. Met elkaar. Maar ook met innovatieve marktpartijen. Door samen te werken met andere mobiliteitsaanbieders, technologiebedrijven en overheidsinstanties kunnen OV-bedrijven hun diensten verbeteren en innovatie versnellen.
Maar dit is niet het enige. Want er is ook een innovatieve mindset nodig. Geen beren op de weg zien. Maar juist mogelijkheden om die beren te omzeilen. Ga daarom op zoek naar de juiste mensen met de juiste mindset en skills.
Vanuit onze ervaring in de mobiliteitssector weten we dat innovatie niet alleen gaat om de introductie van nieuwe technologieën, maar ook om hoe je deze technologieën effectief implementeert. Bij Forty helpen we organisaties door samen met hen te onderzoeken wat er nodig is om die stap naar de toekomst succesvol te maken. Dit doen we niet alleen door te ontwerpen en te testen, maar ook door gebruikersonderzoek in te zetten om goed onderbouwde beslissingen te nemen. We gaan in gesprek met de reiziger over hun ervaring met openbaar vervoer en mobiliteit en graven net zo lang tot we de dieperliggende behoefte hebben gevonden.
We hanteren een aanpak waarbij we iteratief werken: door klein te beginnen, te leren van de resultaten en vervolgens op te schalen. Dit proces is vergelijkbaar met hoe startups zich ontwikkelen. Alleen door continu te toetsen aan de werkelijkheid, kunnen we erachter komen wat werkt en waar de blinde vlekken zitten. Of het nu gaat om het optimaliseren van elektrische busnetwerken, het aantrekkelijker maken van wachttijden op stations en haltes, of het ondersteunen van organisaties bij onderzoeken welk systeem zich om hun probleem of uitdaging heeft gevormd, wij zorgen ervoor dat elke stap naar de toekomst onderbouwd is met kwantitatieve en kwalitatieve data en inzichten uit de praktijk.
Wij geloven dat innovatie geen einddoel is, maar een voortdurende reis. En we nodigen organisaties uit om die reis samen met ons te maken – door niet alleen te innoveren, maar daadwerkelijk te veranderen en zo vooruit te kunnen blijven gaan.
Kom maar door met die uitdagingen!