Fake Door Testing: weten wat je doelgroep doet

In de wereld van productontwikkeling is het essentieel om te begrijpen wat gebruikers willen en hoe ze zich gedragen. Een van de meest effectieve manieren om dit te achterhalen is door middel van "fake door testing". Dit concept stelt je in staat om snel en kostenefficiënt de levensvatbaarheid van een productidee te valideren.

Datum
9/5/2023
Leestijd

Wat is fake door testing?

Fake door testing houdt in dat je het gebruik van een functie simuleert zonder daadwerkelijke ontwikkeling van het product. Het idee is om gebruikers te laten kiezen voor een product of dienst, terwijl er achter de schermen helemaal geen werkend concept is. Op deze manier kun je meten of gebruikers daadwerkelijk interesse hebben in een bepaald product of functie voordat je er veel tijd en geld aan besteedt.

Je maakt bijvoorbeeld een poster van je idee, met een aantal mock-ups die eruit zien alsof je het al daadwerkelijk kan gebruiken. Dan zet je een QR-code onderaan om het 'product te gebruiken'. Je meet vervolgens hoe vaak de QR-code wordt gescand. Zo krijg je een idee van hoeveel mensen interesse tonen in het gebruik van je propositie.

Sneller nog is fake door testing digitaal doen. Je plaatst een link op social media of in een advertentie en schrijft daarbij welke product of dienst zich achter de link bevindt. Bijvoorbeeld: 'Komt jouw vaat nog vies uit de vaatwasser? Wij komen hem professioneel voor je schoonmaken!". Je meet hoe vaak mensen de link zien en hoe vaak ze erop klikken. Het percentage wat daaruit komt noemen we de conversie van je propositie. Als die hoog is kan je concluderen dat je product of dienst wenselijk is, en mensen dus daadwerkelijk een vaatwas-schoonmaak-dienst willen.

Hoe werkt fake door testing?

Het proces van fake door testing omvat enkele belangrijke stappen:

  1. Idee-generatie: Identificeer het productidee of de functie die je wilt valideren. Dit kan variëren van een nieuwe app-feature tot een geheel nieuw productconcept.
  2. Prototype-ontwikkeling: Bouw een eenvoudige, niet-functionele versie van de interface of functionaliteit. Dit kan worden gedaan met behulp van wireframes, mock-ups of zelfs eenvoudige webpagina's.
  3. Gebruikerstest: Plaats de niet-functionele versie van je idee achter een 'deur' bij potentiële gebruikers. De deur kan een knop zijn, een link, een QR-code, .. alles wat meetbaar is en de gebruiker ervan laat denken dat die daadwerkelijk het product of de dienst gaat uitproberen.
  4. Gegevensanalyse: Bepaal de conversie door het percentage te berekenen van het aantal mensen die gebruik heeft gemaakt van de nep-deur uit een groep van mensen die die binnen de doelgroep vallen en deze nep-deur heeft gezien. Verzamel indien mogelijk ook nog feedback en gegevens van potentiële gebruikers.

Waarom zou je fake door testing doen?

Ten eerste is het kostenefficiënt. Fake door testing is een kosteneffectieve methode om te bepalen of een productidee potentieel succesvol kan zijn. Het minimaliseert de ontwikkelingskosten door vroegtijdig inzicht te krijgen in de vraag en acceptatie van gebruikers.

Daarnaast kan je snel itereren. Door gebruik te maken van fake door testing kun je snel experimenteren op je productideeën en verschillende richtingen exploreren. Je kunt allerlei concepten testen en feedback van gebruikers in realtime verzamelen, waardoor je je product sneller kunt optimaliseren.

Als laatste, zoals met alle testen omtrent de wenselijkheid van je propositie, verminder je het risico dat je concept niet succesvol is. Door potentiële gebruikers te betrekken voordat je grote investeringen doet, minimaliseer je het risico op het lanceren van een product dat niet aansluit bij de behoeften en wensen van je doelgroep.

Conclusie

Fake Door Testing is een heel interessante en snelle manier om inzicht te krijgen in de behoefte en wensen van je gebruiker. Door daadwerkelijk gedrag te meten verminder je de intention-behaviour gap en krijg je dus meer waarheidsgetrouwe data.

Let wel op dat je dit niet te vaak gebruikt. Je doelgroep wordt namelijk wel een beetje voor de gek gehouden en je wilt niet dat ze je uiteindelijk niet meer vertrouwen.

Mock-up e-book Het Venture Building Playbook

Aanvraag formulier

He wat leuk! Je krijgt het e-book binnen 24 uur in je inbox 🤗
Oh jeetje, er ging iets niet goed.. Kan je het opnieuw proberen?

Geschreven door

No items found.
Podcast luisteren?
Check hem op je favoriete medium
Vrijblijvend sparren?

Kom maar door met die uitdagingen!

Bel met
Sacha
Terug naar overzicht
Overzicht cases Forty innnovatie
Balkje om te klikken op dienst, case of verhaal over innovatie en Venture Building. Blauwe lijn.