Hoe zet je succesvol een retourstroom op?

In de nieuwste aflevering van de Zebra Show Podcast spreken we met Martine Kruiswijk, voormalig Sustainable Packaging Specialist en Sustainability Manager bij Vrumona, en nu zelfstandig ondernemer met haar initiatief Green Mind. Martine deelt haar ervaring en inzichten in het opzetten van retourstroom voor de PET fles.

Datum
20/8/2024
Leestijd

Wat kun je verwachten?

Martine heeft bijna twaalf jaar gewerkt aan de ontwikkeling en implementatie van duurzame verpakkingen bij Vrumona. Ze vertelt openhartig over de uitdagingen en successen die ze tegenkwam bij het circulair maken van productassortimenten, met name in de drankindustrie. Of je nu een ondernemer bent die op zoek is naar manieren om je bedrijf duurzamer te maken, of een professional die meer wil weten over retourstromen – deze aflevering zit vol waardevolle lessen.

Drie inzichten die je niet mag missen:

Een circulaire keten is meer dan alleen recyclen

Het gebruik van PET-flessen lijkt misschien een eenvoudige keuze voor circulaire verpakkingen, maar recyclen van PET omvat meer dan alleen het terugwinnen van materiaal. De kwaliteit van de ingezamelde PET, hoe vaak het kan worden hergebruikt, en de energiekosten van het recyclingproces spelen allemaal een cruciale rol. Dit maakt het opzetten van een effectieve circulaire keten voor PET-flessen complexer dan je zou denken.

Consumentengedrag maakt of breekt de retourstroom

Het succes van een retourstroom hangt sterk af van consumentenparticipatie. Martine benadrukt dat zonder bewust en actief consumentengedrag zelfs het beste systeem kan falen, zoals bleek bij de ‘truckersfles’, waar verkeerd gebruik de recycling verstoorde.

Bij Vrumona werd een innovatieve oplossing gevonden om de kwaliteit van gerecycled PET te waarborgen. De ‘sniffer’, een machine die vreemde geuren in PET-flessen detecteert, verwijderde verontreinigde flessen uit de retourstroom, waardoor de recycling kwaliteit behouden bleef.

Verkeerde aanname, verkeerde investering

Een interessant inzicht uit Martine Kruiswijk’s ervaring is hoe een schijnbaar klein probleem, zoals losse doppen van PET-flessen, tot grote investeringen kan leiden. De doppen werden vaak als vervuilers gezien omdat ze op stranden aanspoelden, terwijl de flessen zelf meestal zonken. Hierdoor werd gedacht dat losse doppen een groot milieuprobleem vormden, wat leidde tot verplichtingen om de doppen aan de flessen vast te maken. In werkelijkheid kwamen de meeste doppen echter al netjes terug in de retourstroom, en de vereiste aanpassing bracht aanzienlijke kosten met zich mee zonder een echte meerwaarde te bieden. Dit voorbeeld benadrukt hoe belangrijk het is om aannames grondig te toetsen voordat je grote veranderingen doorvoert.

Waarom deze aflevering beluisteren?

Wil je weten hoe je een effectieve retourstroom kunt opzetten en je bedrijf duurzamer kunt maken? Luister dan naar deze aflevering van de Zebra Show Podcast.

Circulaire Quickscan

Wil je ontdekken hoe Forty jouw bestaande producten circulair kunt maken? Vraar naar onze Circulaire Quickscan, waar we in slechts twee workshops concrete circulaire kansen en mogelijkheden voor je uitwerken. Jan-Willem kan je er alles over vertellen.

Mock-up e-book Het Venture Building Playbook

Aanvraag formulier

He wat leuk! Je krijgt het e-book binnen 24 uur in je inbox 🤗
Oh jeetje, er ging iets niet goed.. Kan je het opnieuw proberen?

Geschreven door

Jan-Willem van Beek
CEO
Bjorn Planken
Service/UX designer
Podcast luisteren?
Check hem op je favoriete medium
Vrijblijvend sparren?

Kom maar door met die uitdagingen!

Bel met
Sacha
Terug naar overzicht
Overzicht cases Forty innnovatie
Balkje om te klikken op dienst, case of verhaal over innovatie en Venture Building. Blauwe lijn.