In de nieuwste aflevering van De Zebra Show spreken we met Pim Ketelaars - manager duurzaamheid woningbouw bij Heijmans die vertelt hoe Heijmans innoveert en impact maakt met houtbouw.
We kennen de bouwsector uit het nieuws, waar vaak gesproken wordt over de negatieve effecten op het klimaat. Maar wat kan de bouw dan doen om klimaat vriendelijker te worden? En hoe ga je voorbij aan het optimaliseren van bestaande manieren? Kortom, hoe maak je impact in de bouw en de sector daarmee duurzamer?
Pim zijn pad naar een duurzamer omgaan met de aarde startte met het oprichten van Herenboeren. Daarna ontwikkelde hij een project op "De Kleine Aarde" – van oudsher een broedplaatsen voor duurzame initiatieven, en runde hij met anderen een adviesbureau. Dit liet hem zien dat je op een ondernemende manier impact kunt maken binnen het domein duurzaamheid. Pim leerde wat de impact van het gedrag van mensen op de aarde is. Wat er echter ging knagen is dat je als kleine groep aan de zijlijn staat. Hij maakte de overstap naar Heijman en richt zich sinds twee jaar volledig op duurzaamheid. Met een verantwoordelijkheid voor woningbouw kijkt hij kritisch naar duurzaam bouwen op grote schaal.
Door zich aan te sluiten bij een grote club als Heijmans kan Pim op grote schaal bijdragen aan een betere leefomgeving. De uitdaging zit hem vooral in het aandurven om iets helemaal opnieuw te beginnen. Als we de huidige aanpak blijven optimaliseren zal dat niet snel resulteren in een drastische vernieuwing.
We zien allemaal dat het buiten niet goed gaat, wat betreft het klimaat. En omdat wij makers zijn nemen we daar onze verantwoordelijkheid in.
Heijmans is aan de slag gegaan met het standaardiseren van producten van vaste leveranciers. Dat stelde ze in staat om samen met hen te innoveren op grotere schaal. De projectmatige aanpak in de bouw houdt innovatie tegen. En innovatie in de bouw is nu juist zo belangrijk om de sector klimaatneutraal te krijgen.
Door op te schalen is Heijmans in staat om duurzamere producten te ontwikkelen en andere materialen te testen. Bijvoorbeeld door beton te vervangen voor hout om de uitstoot van CO2 te verlagen. Houtbouw heeft veel voordelen voor het klimaat maar ook voor de bewoner. Het ademt, voelt prettiger om je heen en het is duurzamer omdat het makkelijker kan worden hergebruikt.
We hebben inmiddels in samenwerking met Staatsbosbeheer een standaard beplating ontwikkelt waarmee we onze houten woningen bouwen.
In deze podcast leer je waardevolle lessen over innovatie en ondernemerschap. Hier alvast een aantal voor je opgesomd:
Deze podcast biedt een schat aan inzichten voor iedereen die zich bezig houdt met innovatie, duurzaamheid en ondernemerschap. Of je nu een manager bent die op zoek is naar groei of een ondernemer bent die impact wil maken.
Laat je inspireren door de uitdagingen en successen van Pim Ketelaars en Heijmans en pas deze lessen toe op je eigen innovatieve reis.
Kom maar door met die uitdagingen!